Štědrovečerní kapustnica
¾ kg kysaného zelí, 2 hrsti sušených hub, 10 sušených švestek, 2 brambory, ¼ kg uzeného masa, ¼ kg klobásy, 2 PL sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 PL mleté červené papriky, sůl a cukr podle chuti
Jak na to:Houby přeberte, omyjte a na 20 min. namočte ve studené vodě. Zelí pokrájejte, pokud je velmi kyselá, propláchněte ji vodou. Maso omyjte a uvařte do poloměkka. zelí vložte do hrnce, zalijte vývarem z masa, přidejte houby i s vodou, pokrájenou klobásu, brambory a maso. Podle potřeby dolijte vodou. Uvařte téměř do měkka. Na horké sádle orestujte nakrájenou cibuli, přidejte posekaný česnek, mouku a osmahneme. Poprašte moukou, promíchejte, zalijte studenou vodou, svaříme a pak rozšlehejte metličkou. Vlijte do zelňačky a vařte asi 5 min. Můžete zahustit smetanou.
TIP: Kapustnica je dobrá i bez jíšky.
Tchynina kapustnica, Kapustnica, Slovenská kapustnica, Kapustnica s houbami, Kapustnica s bramborovým chlebem