Vánoční kapustnica

1, 5 kg kysaného sudové zelí, 1 PL kmínu, 2 PL mleté sladké červené papriky, 6 stroužků česneku, 2 kostky masoxu, ¾ hrnku míchaných sušených hub, špetka tymiánu, špetka mletého nového koření, špetka mletého pepře, 2 bobkové listy, 3 klobásy, 4 lžíce hladké mouky, 1 smetana do kávy v prášku, 1 PL soli (zarovnaná, cukr (podle chuti)
Jak na to:Do sklenice dejte sušené houby, zalijte je vlažnou vodou a nechte namočené asi 15 min. Do poloviny většího hrnce dejte vodu, přidejte v pokrájenou kysané zelí (pokud je příliš kyselá, promyjte ji ve studené vodě), kmín, mletou červenou papriku, pokrájený (prolisovaný) česnek, tymián, pepř, na kolečka nakrájenou klobásu, bobkový list, houby , sůl, masox a nechte vařit 2 hod. Pak si ve studené vodě rozmíchejte hladkou mouku a přes sítko vylijte do polévky. Postupně poprašte po povrchu sušenou smetanu a za stálého míchání chvíli povařte na mírném ohni.
TIP: Podáváme s česnekovým promnout nebo chlebem.
Tchynina kapustnica, Kapustnica, Slovenská kapustnica, Novoroční bábovka, Kapustnica s houbami