Mladá husa s hráškem
1 mladá husa, 1, 5 kg hrášku, 6 mladých cibulek, 100 g másla, 1 svazek saturejky, 1 lžičku cukru, 1 šálek vývaru, sůl, pepř
Jak na to:Mladou cibuli očistěte ale každé nechte jednu zelenou stonek. V hrnci rozehřejte 60 g másla, přidejte hrách, cibuli, ¾ saturejky a cukr. Zakryjte a duste 15 min. na velmi slabém ohni. Podle potřeby podlévejte vývarem.
Do mladé husy vložte 20 g másla, zbytek saturejky, sůl a pepř. Potřete ji máslem, osolte, opepřete a dejte na pekáč. Pekáč s husou dejte do trouby a nechte péct. Občas ji podlévejte výpekem, jednou či dvakrát vodou. Obracejte ji, aby dostala pěknou barvu.
Po 45 min. přidejte k husy hrášek a nechte ještě asi 15 min. v troubě. Na stůl ji servírujte horkou v pekáči.
Pečená husa, Husa jako z Grob, Grobská domácí pečená husa, Plněná labužnická husa, Plněná husa