Věnec posypaný mandlemi

Potřebujeme:

150 ml mléka, 20 g droždí, 3 PL cukru, 425 g polohrubé mouky, špetka soli, 240 g másla, 3 vejce, 400 g marcipánové hmoty, 50 g mandlových lupínků, 100 g moučkového cukru, mouku na desku, potravinářská folie, papír na pečení

Jak na to:

Ohřejte 125 ml mléka a rozmíchejte v něm droždí a cukr. Do mísy nasypte 375 g mouky, osolte a doprostřed udělejte důlek. Vlijte Drožďová směs a promíchejte s trochou mouky. Přikryjte a na teplém místě nechte asi 10 min. vzejít. Potom do mísy přidejte 40 g změklého másla a 1 vejce, vypracujte těsto a nechte 20 min. kynout.
Zbývající máslo a mouku prohněťte a na pomoučněném vále vyválejte na čtverec 20 x 20 cm. Kynuté těsto vyválejte na čtverec 30 x 30 cm. Máslové těsto položte diagonálně na kynuté a okraje přeložte. Vyválejte obdélník 25 x 35 cm, těsto z delší strany dvakrát přeložte, zabalte do fólie a na 20 min. uložte na chladné místo. Celý postup pak ještě dvakrát zopakujte.
Těsto rozdělte na poloviny a každou vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 60 cm. Z 2 vajec oddělte žloutky od bílků a bílky prohněťte s marcipánem. Polovinu marcipánu rozložte doprostřed plátu těsta a těsto z obou stran překlopte. Z válečku pak vytvořte věnce, na povrchu je do kulatá nakrojte ostrým nožem a hrany řezu ještě roztáhněte od sebe.
Žloutky vyšlehejte se zbylým mlékem a věnce potřete. Posypte mandlemi a nechte ještě asi 20 min. kynout. Potom je položte na plech vyložený papírem na pečení a středně teplé troubě pečte asi 25 min. Teplé potřete polevou z moučkového cukru a 3 PL vody.

TIP: Opakované skládání a válení těsta zaručí jeho kyprost a nadýchanost, podobě jako u listového těsta. Desku se snažte podsyp co nejméně, jinak bude těsto tuhé a suché.

Podobné recepty:

Likérový ​​věnec s mandarinkami, Velikonoční věnec, Kynutý věnec, Velikonoční kynutý věnec, Ořechový věnec