Kynutý věnec

Potřebujeme:

½ kg polohrubé mouky, 90 g krystalového cukru, 50 g másla, 2 vejce, 30 g droždí, ¼ l mléka, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky soli, 1 lžíce rozinek, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Smíchejte rozdrobené droždí, trochu mouky, 1 lžičku cukru a 1 lžičku vlažného mléka. Dejte na teplé místo. Mouku smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a přidejte žloutky.
Máslo dejte do zbylého mléka a mírně ho ohřejte. Vzešlý kvásek přidejte do mouky, přisypte umyté rozinky, přilijte vlažné mléko s máslem a vydělejte těsto. Dobře propracujeme a necháme vykynout. Potom těsto znovu vypracujte, rozdělte ho na 3 bochánky a dejte opět nakynout.
Těsto rozválejte na tři válečky, spleťte je do copu a spojte do věnce. Konce k sobě pevně přitlačte a věnec nechte nakynout. Vyšlehejte bílky a věnec nimi potřete. Pečte dozlatova ve středně vyhřáté troubě za občasného potírání bílky (asi 45 min.) Po vychladnutí věnec pocukrujte moučkovým cukrem.

Podobné recepty:

Velikonoční kynutý věnec, Velikonoční věnec, Koláč jako kynutý, co nekyne, Likérový ​​věnec s mandarinkami, Ořechový věnec