Recept na výrobu utopenců
Špekáčky, cibule, plnotučná hořčice, zelená paprika, bobkový list, pepř, sůl, ocet, 3 bobkové listy, voda
Nálev: 1 díl octa, 2 díly vody, 1 lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje
Oloupané špekáčky nakrojíme na polovinu (nedokrojíme), vzniklou spáru namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a bobkovým listem (vše podle vlastní chuti).
Nálev: jeden díl octa, dva díly vody, lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje svaříme, necháme mírně vychladnout a ještě vlažným zaléváme utopence
Vložíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilizujeme při 100 stupních C.
Po vychladnutí můžeme konzumovat (nejlepší jsou asi po 3 dnech).
Játrový knedlík, Rýžová kaše z domácí pekárny, Indický česnekový chléb Garlic Nan, Banánový dort, Chléb s rajčaty a parmezánem