Hovězí pečeně po zahradnický

10.10.2012
Potřebujeme:

1, 5 kg roštěnky v celku, 50 g másla
Omáčka: 1 karotka, 1 cibule, 1 větvička celerové natě, 50 g másla, 50 g mletého hovězího masa, 1 kopcovitá PL mouky, 1 sklenka suchého bílého vína, ¼ l silného hovězího vývaru, 1/8 l madeiry, petrželová nať, šalvěj, majoránka, tymián, sůl, pepř
Příloha: po ½ kg malé karotky, malé červené řepy, zelených fazolových lusků, nasekaná petrželka

Jak na to:

Omáčka: Karotku a cibuli očistěte a jemně posekejte, celerovou nať nakrájejte na malé kousky. Směs poduste na másle dozlatova. Přidejte do ní mleté ​​maso, bylinky a dobře opečte. Poprašte moukou. Nechte orestovat a zalijte bílým vínem, vývarem a lžící madeiry. Ochuťte a nechte 20 min. povařit.

Příloha: Karotku a řepu očistěte a omyjte. Ozdobným nožem nakrájejte na pěkné tvary. 10 min. jejich blanšírujte v osolené vodě a nechte okapat. Fazolové lusky zbavte stopek a povařte v osolené vodě. Nechte v teple.
V pekáči si rozpalte máslo, položte na něj hovězí plátky a opečte ze všech stran. Když má zlatohnědou barvu, přidejte karotku a řepu, přikryjte a nechte 30 minut dusit.
Omáčku z madeiry přeceďte, nalijte do pekáče s masem a nechte dalších 10 min. dusit. Před podáváním doplňte zbylou Madeira, ale už nevařte. Upečené maso přeložte na předehřátou misku, obložte zeleninou, přelijte omáčkou a posypte petrželkou.

Podobné recepty:

Hovězí pečeně na zelenině, Pražská hovězí pečeně, Zahradnický mls, Metropolitan hovězí steak, Hovězí bifteky