Marinovaná vepřová kýta

Potřebujeme:

1 kg vepřového masa z kýty, 80 g slaniny, 80 g tuku, 50 g mouky, 1/8 l kyselé smetany (nebo hříbky)
Marináda:, 3 díly vody, 1 díl octa, sůl, 1 cibule, kořenová zelenina, zrnka pepře a nového koření

Jak na to:

Ze stehna stáhněte kůži a odřízněte tučné části. Pak uvařte marinádu, nechte ji vychladnout a vložte do ní maso. Zůstane v ní ležet několik dní (v létě 4, v zimě 8), přičemž ho jednou za den obraťte.
Pak maso vyjměte, prošpikujeme a na tuku a na zelenině z marinády pečte. Marinádu ohřejte a použijte ji po lžících na zalévání masa. Pokud je maso napůl měkké, podejte ho zakysanou smetanou s rozkvedlanou moukou a dopečeme ji za neustálého polévání marinádou.

TIP: Místo smetany můžete použít hříbky, které se stehnem pečete. V tom případě musíte ale z omáčky odstranit zeleninu.

Podobné recepty:

Vepřová kýta v žampionové-rajčatové omáčce, Vepřové maso s dvanáctkou, Vepřová marinovaná kýta, Vepřová kýta v jemné omáčce, Vepřové maso po uhersky