Zeleninové chuťovky s rajčatovou omáčkou

4.7.2012
Potřebujeme:

200 g růžiček brokolice, 200 g růžiček květáku, 200 g mrkve, 200 g celeru
Na těsto: 125 g hrubozrnné mouky, 1 šálek piva, 1 lžičku olivového oleje, 1 PL cukru, sůl, 1 žloutek, 1 bílek a olej na fritování
Na omáčku:, 4 rajčata, 2 lžíce másla nebo neztužený rostlinného tuku, 1 cibuli, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 PL hrubozrnné mouky, 1 šálek bílého vína, 1 šálek zeleninového vývaru, 1 šálek smetany, sůl, pepř pepř, cukr, ½ svazku oregana

Jak na to:

Zeleninu očistěte, pokrájejte na menší kousky, dejte do osolené vody, 5 - 10 min. blanšírujte, vyberte a nechte okapat. Mouku s pivem, olejem, cukrem, solí a žloutkem vypracujte na těstíčko a nechte asi 15 min. nabobtnat. Bílek vyšlehejte do tuha a přidejte do těstíčka. Zeleninu obalte těstíčko a v horkém oleji vypražte do zlatová.

Omáčka: oloupané a jader zbavené rajčata poduste v hrnci s máslem nebo rostlinným tukem a nadrobno nasekanou cibulí asi 5 min. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte, poprašte moukou a za stálého míchání podlévejte vínem a doplňujte zeleninovým vývarem. Přikryté povařte na slabém ohni 5 min. a často míchejte. Přidejte smetanu, ochuťte solí, pepřem a cukrem a vařte dalších 5 min. K omáčce přidejte přebrat-té a posekané oregano a dejte na talíře. Zeleninové kousky položte na omáčku a hned podávejte.

Podobné recepty:

Tortellini s rajčatovou omáčkou, Florentinská fazolková polévka, Špagety s rajčatovou omáčkou, Kuřecí kousky s houbami abollone, Tuňák s Rozmarýnovou - rajčatovou omáčkou