Marlenka - starodávný recept ruských žen
100 g másla, 2 lžíce medu, 250 g cukru, 1 lžičku octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce, 700 g hladké mouky
Krém: 200 g másla, 1 Salko, mleté vlašské ořechy, koňak (nemusí být)
Sodu s octem smíchejte, do hrnce dejte máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidejte ocet ze sodou a znovu vymícháme. Směs dejte na oheň a za stálého míchání přidejte vejce. Stále míchejte, až se na povrchu objeví pěna a směs zhnědne, pak ihned odstavte.
Po částečném vychladnutí přidejte prosátou hladkou mouku, vypracujte těsto, přikryjte a nechte hodinu odpočívat na teplém místě.
Po odpočinutí těsto rozdělte na 7-8 kuliček a každou rozmačkejte na tenkou placku a dejte péct.
Salko 3 hodiny mírně vařte celé ponořené ve vodě, ty 3 hodiny je nutné dodržet. Potom ho nechte vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopte ji a s máslem rozmixujte, dále můžete přidat oříšky a trochu koňaku.
Jednotlivé placky potřete krémem a jednu nastrouhejte na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky).
Domácí Marlenka, Marlenka, Starodávný krémeš, Hovězí maso na starodávný způsob, Marlenka