Slaný koláč s brokolicí

Potřebujeme:

300 g vykládacího těsta, 2 lžíce olivového oleje, 1 středně velká oloupaná cibule rozkrojená napůl a nakrájená na tenké plátky, 200 g očištěné brokolice rozebrané na menší růžičky, stonky oloupané a nakrájené na tenké plátky, 3 vejce, 200 ml mléka, 1/4 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 1/4 lžičky čerstvě strouhaného nebo mletého muškátového oříšku, 100 g plátků šunky nakrájených na tenké proužky, 100 g červeného leicesterského sýra nastrouhaného nahrubo

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 220 °C. Na pomoučené pracovní desce vyválíme z těsta kulatou placku dostatečně velkou, aby vykryla koláčovou formu o průměru 23 cm. Formu vyložíme těstem a ořízneme okraje.
Než si připravíme náplň, necháme těsto odpočinou v chladničce. Ve velké pánvi rozpálíme olej. Přidáme cibuli a brokolici a na mírném ohni dusíme 5 minut do měkka. Pak pánev odstavíme z ohně a necháme zeleninu mírně vychladnout.
Ve velké míse zašleháme do mléka vejce a přidáme sůl, trochu pepře a muškátový oříšek. Přidáme šunku, leicestrský sýr a směs cibule s brokolicí. Vychlazené těsto položíme na plech a zalijeme šunkovou náplní.
V troubě pečeme 25-30 minut, až těsto nabude a náplň zhnědne a ztuhne. Hotový koláč podáváme teplý nebo studený se salátem a bagetou.

Podobné recepty:

Slaný koláč s tofu, Slaný cuketový koláč, Těstoviny s brokolicí a sýrem, Cuketový slaný koláč, Těstoviny s brokolicí a sýrem