Slaný koláč s tofu

30.8.2012
Potřebujeme:

½ kg balíček listového těsta, ¼ kg lahůdkových nebo uzeného tofu, 1 hlávka květáku, 1 hlávka brokolice, 3 větší tvrdé rajčata, 3 PL oleje, 2 cibule, sůl, pepř, trochu vegety a čerstvého posekaného oregana, 1 PL posekané petrželové natě, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 PL jemné strouhanky, 1 dl mléka, 3 vejce, špetka kmínu

Jak na to:

Květák očistěte, rozeberte nebo i pokrájíme na malé růžičky, také brokolici a umyjte. Vodu dejte vařit s kostkou bujónu, vhoďte do ní nejprve květák, pak brokolici, povařte do poloměkka, vyberte a nechte vychladnout. Cibuli očistěte, pokrájejte na kolečka a osmahneme na horkém oleji spolu s tofu pokrájeným na drobné kostičky. Těsto rozválejte na velikost plechu, přeneste ho pomocí válečku, okraje by měly přečnívat, a zlehka posypte strouhankou. Nejprve rozložte opražené cibuli s tofu, pak rajčata nakrájená na čtvrtky střídavě s růžičkami květáku a brokolice. 2 vejce a bílek rozšlehejte s mlékem, osolte, opepřete, ochuťte vegetou, sekanými bylinkami a rovnoměrně polijete zeleninovou nádivku. Přečnívající okraje úhledně zahněte dovnitř, potřete zbylým žloutkem rozšlehaným se špetkou soli a 1 PL mléka, posypte kmínem, vložte do vyhřáté trouby a upečte dozlatova. Troubu zpočátku neotvírejte, jinak by těsto nenaskočilo. Koláč podávejte ještě teplý.

Podobné recepty:

Tofu pro mlsouny, Pomazánka s bílým tofu, Tofu špíz , Tofu sýr, Salát z uzeného tofu