Bramborová polévka se slaninou

Potřebujeme:

1 lžíce olivového oleje, 200 g plátků slaniny - kůži odřízneme a uschováme, 1 velká oloupaná cibule nasekaná na drobno, 2 čerstvé malé zelené chilli papričky bez jader, nasekané na drobno, 2 středně velké stonky řapíkatého celeru, očištěné a nakrájené na kolečka, 2 středně velké mkrve, očištěné a nakrájené na kostičky, 450 g oškrábaných brambor nakrájených na kostičky, 1 lžíce hladké mouky, 700 ml drůbežího vývaru, 350 g konzervovaných kukuřičných zrn, 3/4 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 150 ml mléka, 100 g strouhaného vyzrálého čedaru, 2 lžíce jemně nastříhané čerstvé pažítky

Jak na to:

Ve větším hrnci rozpálíme olej a na středně velkém ohi 8-10 minut opékáme plátky slaniny a kůži do křupava. Pak hrnec odstavíme, vyjmeme slaninu a osušíme ji ubrouskem. Kůži vyhodíme, plátky nakrájíme na drobno a uschováme.
Tuk v kastrolu znovu rozpálíme, přidáme cibuli, chilli papričky, celer, mrkev a brambory a na mírném ohni dusíme za stálého míchání asi 10 minut, až zelenina změkne. Přidáme mouku a vývar, kukuřicí i s nálevem, sůl a trochu pepře a uvedeme do varu. Zmírníme teplotu a mírným varem necháme vařit 20 minut. Přidáme mléko a nakrájenou slaninu a vaříme ještě 5 minut.
Hotovou polévku rozléváme do nahřátých talířů, sypeme čedarem a pažitkou a podáváme s celozrnným pečivem.

Podobné recepty:

Staročeské řízky, Pečené banány se slaninou, Kyselá polévka - couračka, Krémová bramborová polévka, Bramborová polévka se švestkami