Velikonoční věnec

Potřebujeme:

250ml mléka, 30g droždí, 100g cukru, 500g polohrubé mouky, 1lžíce rozinek, 110g másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce strohané citronové kůry, mouka na vál, 1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání

Jak na to:

Kvásek připravíme ze 100ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citrónovou kůru. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto.Když těstozhoustne, hněteme je tak dlouho, až se nechytá válu. Poté zapracujeme rozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50minut.Z těsta vyválíme 4prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce. Přesuneme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku a necháme ještě 20 minut kynout. Potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů celsia, až se těsto zapeče zmírníme troubu na 175 stupňů a dopečeme

Podobné recepty:

Velikonoční věnec, Velikonoční kynutý věnec, Velikonoční věnec, Velikonoční věnec, Kynutý věnec