Zelňačka

Potřebujeme:

zelí kysané (z 500g pytlíku je polévky hodně, já dělám tak z poloviny sáčku), smetana, brambory, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, sladká paprika, cibule, mouka na zahuštění, klobása (nebo jiná uzenina, ale klobása je myslím nejlepší)

Jak na to:

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přisypeme papriku, trochu orestujeme a dolijeme vodou. Přidáme překrájené kysané zelí (já ho proplachuji, aby nebylo tak kyselé), kuličky nového koření, pepře, bobkový list, já přidávám i na kostičky nakrájené brambory (někdo je vaří zvlášť). Vaříme dokud není zelí a brambory měkké, pak přidáme nakrájenou klobásku (uzeninu) a povaříme ještě tak 5 minut. Potom zalijeme smetanou a zahustíme (já rovnou smíchám smetanu s moukou).Ještě chvilku povaříme a je hotovo. Někdo má raději uvařené brambory zvlášt, ty se pak rozšťouchají, pak rozdělí na talíře a přelijí zelňačkou, případně dozdobí osmaženou cibulkou.

Podobné recepty:

Staročeská zelňačka, Vánoční zelňačka pro vegetariány, Jednoduchá a dobrá zelňačka, Vánoční zelňačka s uzeným tofu, Zelňačka z gulášovky