Croissanty

Potřebujeme:

půl kostky droždí (21g), 1/8 l vlažného mléka, 250 g polohrubé mouky (a mouka na vyválení), 2 lžíce cukru, špetka soli, 1 vejce (a 1 žloutek na potření), 125 g másla pokojové teploty

Jak na to:

droždí s cukrem rozmícháme v mléku. Vmícháme přibližně 2 lžíce polohrubé mouky, poprášíme moukou a necháme asi 15 minut vzejít přidáme zbývající cukr, mouku, sůl, vejce a 12 lžíci másla, vše zpracujeme do hladkého těsta. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě asi 2 hodiny kynout těsto na pomoučené ploše ještě jednou prohněteme a dál zpracováváme následovně:
- hroudu těsta ostrým nožem nařízeneme uprostřed do kříže
- těsto vyválíme v rozích (jakoby vytáhneme takové uši)
- do kříže nakrájíme tlusté pláty změklého másla, vyválené rohy přeložíme dovnitř aby máslo úplně překryly. Rohy zmáčkneme a máslo dobře uzavřeme
- Těsto vyválíme na obdélník a přeložíme na třetiny
- znova vyválíme a přeložíme, celkem 3x
- nakonec rozválíme na obdélník na nařežeme na rovnoramenné trojúhelníky (12 ks)
- tyto zarolujeme od základny k vrcholu, rožek musí zůstat pod rozlíčkem4. Rohlíčky položíme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme ještě kynout
- než se zdvojnásobí potřeme rozkvedlaným žloutkem a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 minut6. můžeme do nich dávat libovolnou náplň

Podobné recepty:

Croissant, čokoládový chlebíček, Slaďounké croissanty