Croissant, čokoládový chlebíček
1 kostku droždí, 670 g hladké mouky, 100 ml mléka, 170 ml vody, 300 g másla, 2 vajíčka, 65 g cukru, 100 g sekaných mandlí, čokoládu na vaření, špetku soli
Jak na to:Mouku prosejeme, osolíme, přidáme cukr, droždí, 2 vejce, vlažné mléko a vodu.
Chlebíček: Masu vypracujeme na polotuhé těsto, vyválíme na obdélník 40 x 20 cm, poklademe plátky másla a uzavřeme do těsta. Znovu rozválíme tak, aby máslo nepřerušilo těsto a znovu složíme na menší tvar. Necháme přikryté 10 min kynout. Rozváleného, překládání a kynutí těsta opakujeme třikrát. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi ½ hodiny, pokud nezdvojnásobí svou velikost.
Croissant: Rozválíme těsto na obdélník 30 x 60 cm a rozkrájíme ho na trojúhelníčky. Svineme ho od základny ke špičce do tvaru croissantu. Na čokoládové chlebíčky z těsta vykrajujeme obdélníky, naplníme je čokoládou a delší konce přeložíme do středu tak aby se překrývaly.
Croissanty nebo chlebíčky položíme na omaštěný a moukou vysypaný plech dále od sebe, spojem dolů. Necháme ještě nejméně hodinu kynout při pokojové teplotě. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a pečeme dozlatova v rozpálené troubě asi 12-18 minut při teplotě 180 C.
Tip: Croissanty můžeme před pečením podle chuti naplnit, např. kousky čokolády, pudinkem nebo ovocnou marmeládou.
Čokoládový croissant, Biskupský ovocný chlebíček, Kokosový chlebíček, Banánový chlebíček od Filomeni, Zapečené chlebíčky se salámem a Bradavicemi