Jednoduchá vánočka

Potřebujeme:

400 gramů mouky, sůl, 70 gramů cukru, 20 gramů droždí, 1/4 litru mléka, 60 gramů másla, 60 gramů rozinek, 40 gramů mandlí, vejce na potření

Jak na to:

Do mouky přidáme špetku soli, cukr, vykynutý kvásek připravený z droždí trochy cukru mouky a vlažného mléka. Pak přidáme podle potřeby další vlažné mléko, rozpuštěné máslo, zaděláme tuhé těsto bez žloutků, přimícháme očištěné rozinky a loupané nasekané mandle a dáme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly (8), ze kterých vyválíme stejné válečky. Nejdříve zapleteme čtyří dohromady, položíme je na promaštěný papír na plechu, pak upleteme tři, položíme je na první díl, poslední rozdělíme na půl, stočíme dohromady, položíme na povrch a necháme vykynout. Vykynutou potřeme vajíčkem, případně ještě posypeme posypanými mandlemi a dáme péci do rozpálené trouby. Pečeme přibližně hodinu.

Podobné recepty:

Tvarohová vánočka, Vánočka, Cyklistická žemlovka, Babiččina vánočka, Vánočka plněná ořechy