Vánočka
Na těsto: 1 balení směsi na pečení Buchty (suroviny podle návodu na obalu směsi Buchty), 50 g oloupaných nasekaných mandlí, 50 g rozinek
Na potření: 1 vejce nebo kousek másla
Těsto připravíme podle návodu na obalu směsi na pečení Buchty. Zaděláno těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 45-90 minut vykynout. Uprostřed kynutí přidáme do těsta mandle a rozinky a necháme do kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 3 větší a 3 menší části, z nichž rukou vyválíme válečky. Ze tří silnějších válečků upleteme cop, na který položíme cop upletený ze tří slabších válečků. Aby vánočka neztratila svůj tvar, napícháme do horní části ze stran párátka nebo kousky špejle. Povrch potřeme rozpuštěným máslem nebo rozšlehaným vejcem. Vánočku dáme předehřáté trouby péct: Elektrická trouba: 180 ° C
Horký vzduch: 160 ° C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 35 minut Když chceme mít jistotu, že je vánočka opravdu hotová, píchneme doprostřed těsta špejlí. Pokud se na těsto již nelepí, vánočka je správně upečená.
Tip: Pro vylepšení chuti můžeme použít rozinky předem namočené v rumu. Povrch vánočky můžeme před pečením posypat mandlovými lupínky.
Tvarohová vánočka, Cyklistická žemlovka, Babiččina vánočka, Vánočka plněná ořechy, Vánočka