Hovězí pečeně na víně

24.11.2010
Potřebujeme:

1 kg hovězího masa z kýty nebo roštěné, 30 g slaniny (nakrájené na silnější plátky), 100 g másla, 2 cibule (nakrájené nadrobno), 1 mrkev, menší celer, petržel (očištěné, nakrájené na kostičky), 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 plátek citrónu, 2 lžíce hladké mouky, 50 g perníku na strouhání (nastrouhaného najemno), 100 g rybízového džemu, špetka mletého pepře, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, špetka mletého nového koření, cukr, ocet 8% dle chuti, 100 ml červeného vína, sůl dle chuti, 4 lžíce oleje, voda na podlit

Jak na to:

Hovězí maso prošpikujeme slaninou a na rozpáleném oleji po obou stranách opečeme. V pekáči rozpustíme máslo, vložíme nakrájenou cibuli, zeleninu a osmažíme. Přidáme opečené maso, koření, podlijeme trochou vody, dáme do předehřáté trouby a pečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, osmažíme, zředíme vodou, přidáme kolečko citrónu, rybízový džem, rajčatový protlak, strouhaný perník, ocet, cukr, promícháme a povaříme. Nakonec omáčku procedíme, dle chuti osolíme, zalijeme vínem, přidáme nakrájené maso a prohřejeme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.

Podobné recepty:

Hovězí pečeně na zelenině, Pražská hovězí pečeně, Broskvový salát s vínem, Hovězí roláda na červeném víně, Burgundské hovězí