Žebírka na medu s chilli

26.11.2010
Potřebujeme:

Maso: 8-10 vepřových žebírek
Marináda : 5 lžic vinného octa,4 lžíce sojové omáčky, 5 lžic worchestrové omáčky, 8 lžic oleje (dávám olivový), 2 vrchovaté lžíce medu, celý sáček koření na žebírka (Kotany), 2-3 jarní cibulky nasekané na drobno, 2 červené chilli papričky bez zrníček

Jak na to:

Žebírka si nechávám dopředu chystat v řeznictví a poprosím je, aby mně na nich nechali víc masíčka. Žebírka omyju, osuším a nachystám marinádu: všechny ingredience smíchám a mám takovou vychytávku na nakládání masa - všechno dám do pevného igelitového sáčku, co se používá do mrazniček-kupuju si velké, promíchám velmi jednoduše zatřepáním a pak tam dám žebírka.Pořádně třepu a otáčím, aby se marináda všude dostala, zatočím vršek sáčku a dám do lednice.Nechám je tak nejméně 5 hodin, ale raději přes noc.Pekáč mírně pomastím olivovým olejem, naskládám jedno žebírko za druhým a zbytek marinády na ně vyleju+trošku podleju vodou-asi 2dcl. Pekáč přikryju poklicí nebo pevným alobalem a v troubě rozehřáté na 200´C peču bez nakukování 60minut. Po hodině vytahnu, odkryju (je to úplně světlé jako ovařené-nelekejte se a už to nádheně voní), posypu směsí „pěti koření“ (jen 2 kávové lžičky)-pokuď je nemáte, tak trošku skořice a zázvoru, pokapu dvěmi lžícemi medu a asi 20 minut dopeču při 230´C už bez pokličky. Ono to nádherně ztmavne.

Podobné recepty:

Vepřová žebírka na grilu, Medové žebírka, Vepřové žebírka na ostře, Marinovaná vepřová žebírka, Ostrá žebírka