Focaccia - italský chléb

Potřebujeme:

1/2kg hladké mouky, 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje, 25g kvasnic, cca 1/4l mléka (i více), špetka cukru, sůl do těsta i na posypání (na posypání placek i plechu - nejlepší z mlýnku drcená mořská), černé vypeckované olivy, rozmarýn (čerstvý či sušený drcený), 125ml oliv. oleje na polití placek i plechu (hlavně do důlků mezi olivy)

Jak na to:

- mouka + kvásek - nechat vzejít, sůl, olej, zbytek mléka - zpracovat těsto, hníst minimálně 10 minut, vznikne hladké, pružné těsto)- těsto vložíme do mísy s vlažnou vodou a několikrát vymácháme, vyndáme a necháme v klidu a teple kynout- pak těsto znova propracujeme a rozdělíme na 6 dílů - placky menší, vyšší - necháme ještě chvíli kynout- prstem vtlačíme do těsta důlky a vložíme olivy, několikrát pevně upevníme (vylézají z těsta)- placky posypeme hrubou mořskou solí, drceným rozmarýnem (pozor ne moc, lehce - je hodně aromatický)- necháme ještě chvíli v klidu (olivy lépe drží v těstě)- polijeme olejem a pečeme cca 20 min (180 stupňů) dozlatova, olej se během pečení vsákne- nejlepší jsou teplé.

Podobné recepty:

Focaccia (italský chléb), Italský chleba focaccia, Opékaný chléb ve vajíčku se sýrem, Chléb s rajčaty a parmezánem, Mořská Bělice na italský způsob