Hlívová polévka

Potřebujeme:

1 kg mrkve, 3 brambory, 200 g hlívy, květák, petrželku, 4 smetany do kávy, sůl, olej

Jak na to:

Hlívy omyjeme a nakrájíme. Vložíme je do rozehřátého oleje a krátce podusíme. Potom přilijeme asi 1 litr osolené vody, vložíme do ní očištěnou a nakrájenou mrkev, brambory a květák. Vaříme pomalu na mírném ohni. Když je zelenina měkká, vyjmeme ji a rozmixujeme nebo dvakrát propasírujeme přes sítko. Vrátíme ji do vývaru a alespoň ručně dobře promícháme (vhodnější je ruční elektrický ponorný mixér). Ke každému talíři polévky patří jedna smetana do kávy, která ji pěkně ozdobí. Navrch nasypeme posekanou petrželovou nať.

Podobné recepty:

Hlívová polévka, Hlívová polévka, Hlívová polévka s kroupami, Hlívová polévka s koprem, Labužnická hlívová polévka