Šlehačkový dort s likérem

31.1.2012
Potřebujeme:

Těsto: 4 vejce, 150 g krystalového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g polohrubé mouky, 100 g maizeny-solamylku, 1 lžičku prášku do pečiva, 0, 25 l smetany ke šlehání, 1 plátek želatiny, 4 lžíce vaječného likéru, 3 lžíce nastrouhané čokolády
Náplň: 4 plátky želatiny, 0,4 l smetany ke šlehání, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžičky instantní kávy, 50 g nugátová čokolády, 4 lžíce vaječného likéru

Jak na to:

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Smícháme mouku, maizenu a prášek do pečiva a zlehka vmícháme do vaječné pěny.
Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 ° C asi 40 minut. Vychladlé těsto rozřízneme na 3 díly.
Spodní díl potřeme kávovou šlehačkou, přikryjeme středním dílem, potřeme šlehačkou s likérem a přikryjeme třetím dílem těsta.
Nabobtnalou želatinu rozpustíme nad párou, smícháme s likérem a potřeme vrch dortu. Na chladném místě necháme stát 5 hodin.
Vychladlou dort potřeme dvěma třetinami vyšlehané šlehačky tak, aby střed dortu zůstal volný, zbývající šlehačku použijeme na další zdobení a nakonec posypeme nastrouhanou čokoládou.

Náplň: Želatinu dáme nabobtnat do studené vody na 20 minut, pak ji vymačkáme a za stálého míchání rozpustíme nad parou.
Šlehačku vyšleháme s vanilkovým cukrem, do jedné poloviny přidáme kávu, nastrouhanou čokoládu, polovinu želatiny rozmíchané s 2 lžícemi šlehačky a promícháme.
Do zbylé šlehačky vmícháme druhou polovinu želatiny rozmíchané s vaječným likérem.

Podobné recepty:

Šlehačkový dort, Šlehačkový dort, Jahodovo-jogurtový dort, Šlehačkový dort, Krtkův dort