Plněný zelný list

Potřebujeme:

1 hlávkové zelí, 1 kg kysaného zelí, 1 kg vepřového plece, 300 g rýže, 3 vajíčka, trošku pepře mletého, sůl, vegetu, červenou mletou papriku, zakysanou smetanu

Jak na to:

Hlávkové zelí spaříme, tzv.. necháme varu vodu, vložíme zelí, necháme ať změknou listy a vybereme. Obereme listy velmi tvrdé části nepoužijeme nebo vyřízneme.
Uvaříme rýži tak, že necháme sevřít dostatek osolené vody a do ní dáme omytou rýži a uvaříme jako těstoviny.
Umeleme maso a smícháme s vajíčky a ostatními kořením. Kysané zelí omyjeme ve vodě a dobře vymačkáme. Do velkého hrnce dáme kysané zelí dospod, potom naplníme zelné listy nádivkou z masa, rýže a koření (pokud se zdá, že je nádivka řídká přidáme strouhanku, pokud je naopak tuhá zředíme hořčicí nebo kečupem).
Naskládáme naplněné listy na kysané zelí a takto ukládáme a nakonec dáme navrch kysané zelí, podlijeme 0,5-1 l vody a posypeme trochou vegety.
Když je všechno skoro uvařené, uděláme jíšku, kterou také trošku ovegetíme a postupně přidáváme do hrnce po bocích. Nebo zalijeme zakysanou smetanou.

Podobné recepty:

Plněný zelný list, Zelný salát s horkou slaninou, Zelný závin, Pečené česnekové brambory a zelný salát, Zelný salát