Falešný Krtkův dort

20.4.2012
Potřebujeme:

Těsto: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 140 g hladké mouky, 20 g kakaa, 1 KL sody
Krém: 500 ml mléka, 1 Zlatý klas, 3 PL krystalového cukru, 2 vanilky, 250 g tvarohu, 125 g Hery, 4 PL moučkového cukru, 3-4 banány

Jak na to:

Žloutky utřeme se 100 g cukru, přidáme 4 lžíce vařící vody a vyšleháme do tuhé pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme zbytek cukru - 60 g.
Mouku, kakao a sodu spolu prosejeme. Polovinu směsi zlehka vmícháme do vyšlehaných žloutků, druhou půlku zapracujeme do bílkového sněhu. Žloutkovou a bílkový hmotu opatrně spojíme a těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě: elektrická - 185 ° C, horkovzdušná - 175 ° C, plynová - stupeň 3-4.

Připravíme si krém: Zlatý klas dobře rozmícháme ve 100 ml mléka. Do zbytku mléka přidáme 3 lžíce krystalového cukru, vanilku, promícháme a necháme sevřít. Do vařícího mléka vlijeme připravenou směs ze Zlatého klasu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout.
Tvaroh, vanilku, změklou Heru a moučkový cukr spolu dobře promícháme a vmícháme do vychladlé kaše. Pomocí lžičky vydlabeme střed cesta asi do hloubky 1 cm, můžeme i více, podle vlastního uvážení, ponecháme asi 2-centimetrové okraje. Vydlabané těsto v misce nahrubo rozdrtíme.
Banány oloupeme, podélně překrojíme a plochou stranou poklademe do korpusu. Tvarohový krém kopcovitém navršíme na banány a posypeme rozdrobenému korpusu, necháme si i na ozdobu talíře.
Dáme do chladničky ztuhnou.
Místo tvarohu můžete dát i nějaký krém, nebo hustý pudink s máslem.

Podobné recepty:

Krtkův dort, Falešný tatarský biftek, Falešný oříškový koktejl, Falešný marcipán, Falešný marcipán