Mirabelkový marmeláda

Potřebujeme:

1 kg mirabelek, 500 g krystalového cukru, 1/2 lžičky kyseliny citrónové

Jak na to:

Mirabelky se špatně zbavujou pecek, tak je dejte celé osušené a umyté do kastrolu, pomačkejte rukou a vařte asi 20 minut. Dvacet minut by mělo stačit na správnou hustotu marmelády. Marmeláda by měla být zatím tekutá.
Přes síto přeceďte rozvařené ovoce a zvažte výslednou hmotu. Na každý 1 kg ovocné šťávy byste měli přidat 500 g krystalového cukru. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a dejte ovocnou šťávu zpět do hrnce na vaření. Vařte dalších 20 minut.
Správnou hustotu marmelády odhadnete tak, že si kápnete lžičkou na malý talířek, a když začne marmeláda chladnout, měla by ztuhnout. Pokud netuhne, vařte dalších 5 minut. Vaření byste neměli prodlužovat o více než 10 minut, protože marmeláda ztratí na kvalitě.
Pokud marmeláda tuhne, nalijte ji ještě horkou přes nálevku do sklenic a obraťte sklenice dolů víčkem, dokud vychladnou. Sterilizovat není třeba.

Podobné recepty:

Hrušková marmeláda, Reveňová (rebarborová) marmeláda, Meruňkovo-banánová marmeláda, Domácí zmrzlina, Banánky se šlehačkou