Pikantní řecká směs

Potřebujeme:

750 g kuřecích prsou (vhodné je i 500g jehněčího stehna), 5 PL oleje, směs koření "Gyros", 2 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, chilli, pepř
Tzatziki: 1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 salátová okurka, šťáva z 1/2 citronu, petrželka

Jak na to:

Maso omyjeme a nakrájíme na proužky. V oleji rozmícháme 2-3 lžičky pepře "gyros" a přidáme citrónovou šťávu, vlijeme na maso, pořádně zamícháme, přikryjeme potravinovou fólií a dáme na 3 hodiny odležet na chladné místo. Cibule nakrájíme na kolečka, 2 ks česneku na plátky a spolu osmažíme na olivovém oleji. Přidáme odležele maso s marinádou a zprudka opečeme. Dochutíme solí, pepřem, špetkou (nebo větší špetkou, komu jak chutná ...) chilli. Můžeme podlít vodou, ale tu necháme úplně odpařit. Vaříme do měkka, na konci posypeme petrželkou.

Omáčka s "tzatziki": Okurku omyjeme, oloupeme a nastrouháme bez jadérek na velkých okách struhadla. Je dobré nechat ji chvíli postát v sítku, aby přebytečná voda okapané. Ostatní 2ks česneku oloupeme a prolisujeme. Spolu s okurkou zamícháme do jogurtu, příp. zakysané smetany a přidáme tak 2-3 lžičky pepře tzatziki. Omáčkou přelijeme připravené maso.

Jako přílohu podáváme opékané brambory, rýži, hranolky nebo housku.

Podobné recepty:

Řecká čočková, Řecká dobrota, Řecká slepičí polévka s vejcem, Fasolada - řecká fazolová polévka, Řecká makrela