Karamelové toliariky

Potřebujeme:

250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 375 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 150 g másla (rostlinného tuku), 350 g lískových oříšků, mouka na desku, 100 g hořké čokoládové polevy, 100 g mléčné čokoládové polevy, papír na pečení

Jak na to:

Mouku prosejte na desku. Doprostřed udělejte důlek a rozklepněte do ní vejce. Přidejte 125 g cukru, vanilkový cukr, sůl, 125 g tuku a vypracujte hladké těsto. Přikryjte a na nejméně 30 min. odložte na chladné místo.
Lískové oříšky na suché pánvi za stálého obracení asi 10 min. restujte. Ještě teplé přeložte na utěrku a leštěte tak dlouho, až je úplně zbavíte slupky. Těsto na pomoučněném vále vyválíme a vykrojte z něj kolečka o průměru asi 7,5 cm (asi 18 kusů).
Koláčky rozložte na plech vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě při vyšší teplotě pečte asi 20 min. Vyberte a na kuchyňské mřížce nechte vychladnout.
Zbylý cukr nechte při nízké teplotě na suché pánvi zkaramelizovat. Přidejte zbývající tuk a nechte ho rozpustit. Zřeďte asi 60 ml vody a při mírné teplotě vařte, až vznikne hladký karamel. Pánev vezměte a karamel nechte asi 4 min. chladnout.
Oříšky rozdělte rovnoměrně na vychladlé koláčky. Přelijte jejich karamelem a nechte asi 30 min. schnout.
V horké vodní lázni rozpusťte obě čokoládové polevy. Toliariky namáčejte spodní stranou v rozehřáté polevě, na kuchyňské mřížce nechte okapat a ztuhnout.

TIP: Na vykrajování koláčků můžete namísto kulaté formičky použít pohár nebo hrnek odpovídajícího průměru. Aby se těsto nepřilepily, musí mít nádobka tenký okraj.

Podobné recepty:

Karamelové řezy, Karamelové-ořechové Šuhajdy, Banánové překvapení, Karamelové jablíčka, Karamelové řezy