Grilované kuřata se žampiónovou omáčkou

Potřebujeme:

2 malé kuřata, 30 g másla, olej na potření grilu, 1 PL dijonské hořčice, 15 g strouhanky, svazek řeřichy, pepř, sůl
Žampionová omáčka: 150 g žampionů, 60 g másla, 4 lžíce polosuchého bílého vína, 4 PL0 bílého vinného octa, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 ½ PL dijonské hořčice, 15 g mouky, 375 ml kuřecího vývaru

Jak na to:

Nůžkami na drůbež vystřihněte a odstraňte páteř kuřat. Odstraňte konce křídel a třmínek. V kůži mezi stehnem a prsní kostí vykrojte otvor a protáhněte jím nohu. Grilovací jehlou propíchněte kuře od jednoho křídla po druhé. Další jehlu veďte přes stehna.
Na pánvi roztaví máslo a polovičkou z něj natřete kuřata. Pak je osolte a opepřete. Kuřata položte na gril, který jste potřeli olejem. Grilujte 15 min., Během grilování je ještě jednou natřete máslem. Z druhé strany grilujte 10 min. Kuřata znovu obraťte, natřete hořčicí a posypte strouhankou. Grilujte ještě asi 10 min. doměkka.
Kuřata upravte na talíře. Ozdobte řeřichou a polijeme trochou omáčky. Zbytek omáčky podávejte zvlášť. Podávejte s hranolky.

Žampionová omáčka: V mělké míse rozmačkejte vidličkou máslo, přidejte k němu mouku a dobře vymícháme. V rendlíky roztaví polovinu zbylého másla, přidejte nakrájené žampiony a dusíme 3 - 5 minut doměkka. V jiné rendlíky roztaví ostatní máslo a dejte do něj šalotku s česnekem a osmahneme doměkka. Přidejte víno s octem a pomalu vařte. Přimíchejte hořčici, vývar, dušené žampiony a 5 min. povařte. Do vařící omáčky přidávejte po kouscích máslo, rozmíchané s moukou. Když omáčka zhoustne, podle chuti ji osolte a opepřete.

Podobné recepty:

Grilovaná kuřata se žampiónovou omáčkou, Smažené kuře s omáčkou, Krutí řízky se žampionovou omáčkou pro pravé gurmány, Grilované kuřecí prsa s broskvovou omáčkou, Grilované kuřecí prsa s ovocem