Jehněčí se sýrovou polentou

Potřebujeme:

60 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 1 kg masa z jehněčí kýty bez tuku nakrájené na kostky, 3 lžíce olivového oleje, 1 velká oloupaná cibule nakrájená na kolečka, 2 středně velké stonky řapíkatého celeru, očištěné a nakrájené na kolečka, 2 středně vělké odjádřené papriky nakrájené na plátky, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 150 ml hovězího vývaru, 150 ml červeného vína, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 1 lžička jemného hnědého cukru, 1/2 lžičky sušené bazalky, po 1 lžičce sušeného tymiánu a oregana, 1 bobkový list
Polenta: 430 ml vody, 1/4 lžičky solli, 170 g kukuřičné krupice, 30 g másla, 100 g strouhaného čedaru nebo gruyéru, 1 rozšlehané vejce, 1/2 lžičky papriky, čerstvý bobkový list na ozdobení

Jak na to:

Troubu předehřejeme na 180 C. Do igelitového sáčku nasypeme mouku, sůl a pepř, přidáme jehněčí a protřepeme, aby se maso důkladně obalilo.
V žáruvzdorném kastrolu rozpálíme olej a 6-7 minut na něm jehněčí opékáme do hněda. Pak maso vyjmeme a odložíme.
Do kastrolu nasypeme cibuli, celer a zelenou papriku a 5 minut občas mícháme. Přidáme česnek, vývar, červené víno, rajčata, cukr, bazalku, tymián, oregano a bobkový list a uvedeme do varu. Vrátime do kastrolu maso a pod pokličkou pečeme v troubě 1 1/2 hodiny.
Zatím sí připravíme polentu. V hrnci přivedeme do varu osolenou vodu, pomalu do ní přisypeme krupici, pak zmírníme teplotu a za stálého míchání pomalu vaříme 10-15 minut, až polenta zhoustne. Odstavíme jí z plotny a vmícháme máslo, sýr a vejce. Necháme asi 15 minut vychladnout.
Teplotu v troubě zvýšíme na 200 C. Vyndáme kastrol, sebereme přebytečný tuk, vyhodíme bobkový list a jídlo promícháme. Navrch rozložíme hromádky polenty a posypeme je paprikou.
V nezakrytém kastrolu zapékáme 25-30 minut, až omáčka začne bublat a polenta lehce zezlátne. Ozdobíme bobkovým listem a podáváme.

Podobné recepty:

Jehněčí maso na zelenině, Jehněčí žebírka na bylinkách, Čínská směs s klasem a polentou, Dušená jehněčí kýta, Jehněčí plec s citrónem