Burgundské hovězí

14.10.2008
Potřebujeme:

Hovězí zadní maso (krátké) 800 g, Vepřové uzené maso 400 g, Slanina v celku 200 g, Cibulky malé 500 g, Červené víno suché a kořeněné chuti 0,7 L, Sů,l Pepř černý, Kytička koření (můžeme složit z bobkového listu, celého černého pepře, nového koření, jalovcových bobulí, tymiánu, event. provensálského koření)

Jak na to:

Oloupeme cibulky a necháme je vcelku.
Hovězí maso rozkrájíme na kostky 3x3 cm, opepříme, promícháme v míse a necháme zatím ležet.
Uzené maso nakrájíme na poloviční kostky.

V kastrolu se silným dnem rozpustíme slaninu, zbylé škvarky vyjmeme.

Oloupané malé cibulky opékáme vcelku na rozpuštěné slanině dokud nezměknou a nezačnou na okrajích zlátnout. Následně je vyjmeme a odložíme stranou do zakryté nádoby.

Na rozpálené slanině zprudka opečeme kostky hovězího masa, zalijeme neředěným červeným vínem tak, aby bylo maso ponořeno, vložíme kytičku koření v gáze (můžeme použít i zkrácený a zavázaný varný sáček od rýže), mírně osolíme (můžeme vložit kostku čirého hovězího bujónu), přiklopíme a pomalu dusíme na nejmenším plameni tak, aby občas vyběhla nějaká ta bublinka.

Po cca 1-1,5 hodině, když bude hovězí maso poloměkké, přidáme kostky uzeného a dusíme dále ve stejném režimu do změknutí masa a vydušení šťávy na polovinu. Prorostlejší uzené, například krkovičku, nebo rolku přidáváme později, aby se před dovařením nerozpadlo.

V případě potřeby, během dušení, doléváme červené víno. V každém případě krátce před koncem dušení vyjmeme sáček s kořením, přidáme ½ dcl vína pro osvěžení chuti a vložíme předem osmažené cibulky i se šťávou, která z nich vytekla.

Je-li omáčka příliš trpká, opatrně dosladíme, je-li řídká, zahustíme trochou bramborového (kukuřičného) škrobu, rozmíchaného v posledním přidávaném víně. Pokrm dosolíme a podáváme.

Vhodná příloha k burgundskému hovězímu jsou brambory pečené ve slupce:
Menší brambory řádně omyjeme kartáčkem, všechny propíchneme na několika místech vidličkou (nepropíchané brambory v troubě často vybuchují), položíme na suchý plech a vložíme do trouby předehřáté na 200 ° C.
Před koncem pečení, po cca 30 minutách, dozlatova upečené měkké brambory mírně potřeme dle chuti olivovým, nebo slunečnicovým olejem a vložíme do mísy.
Jemně posolíme a servírujeme.

Příloha:
Brambory pečené ve slupce

Podobné recepty:

Burgundské hovězí, Metropolitan hovězí steak, Hovězí bifteky, Hovězí polévka s těstovinami, Hovězí řízek Dubarry