Vánoční husa s červeným zelím

Potřebujeme:

Husa 4,2-4,8kg, 2 jablka (Boskop), 4 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 30 g majoránky, 30 g pelyňku černobýlu, sůl, pepř, kmín, instantní jíška, trochu červeného vína
Ingredience zelí:1 hlávka červeného zelí, 10 jablek, 4 cibule, 2 bobkové listy, 2 jalovcové bobule, 1 hřebíček, špička nože skořice, 100 g cukru, 20 g soli, 250 ml octa, 250 ml rostlinného oleje, 500 ml červeného vína (kvalitní)100 g rybízového želé

Jak na to:

Příprava husy:Pro náplň husy oloupeme cibule a jablka a rozřezané je smícháme s majoránkou a pelyňkem. Plníme ji do husy kterou jsme předtím zevnitř vytřeli solí a pepřem. Husu motouzem uzavřeme a spoutáme jí nohy aby neodstávaly, zvenčí ji osolíme a pokmínujeme. Pekáč vyložíme nakrouhanou mrkví a celerem dáme do něj husu prsíčky dolů. Podlijeme a dáme do trouby. Pečeme 2,5 hodiny při 160°C, potom husu obrátíme a dopékáme ještě půl hodiny aby byla křupavá. Šťavu z husy procedíme, ochutíme solí, pepřem a červeným vínem a zahustíme jíškou.
Příprava zelí (den předem)Hlávku zelí a oloupaná jablka nakrouháme na jemno, přidáme nasekané cibule, bobkové listy, hřebíčekjalovec, skořici, cukr a sůl. Vše ve velkém hrnci promícháme a necháme do druhého dne proležet.Druhý den přidáme ocet, olej a víno a vaříme mírně 1 hodinu.Nespotřebované vařené zelí se dá velmi dobře zmrazit, chutná jako čerstvé.

Příloha:
knedlíky

Podobné recepty:

Grobská domácí pečená husa, Plněná husa, Hodovnícka husa, Medové kachní prsa, Pečená husa