Výborná svíčková

Hovězí maso (zadní), špek, sůl, pepř, nové koření celé, pepř celý, jalovec celý (nemusí být), bobkový list, máslo, ocet, vývar, mrkev, petržel, celer, cibule, kysaná smetana, šlehačka
Jak na to:Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme, dáme do pekáčku, obložíme zbylým špekem, cíbulí, zeleninou, kořením. Do rozpuštěného másla přidáme trochu octa a nalijeme na maso. Necháme odležet do druhého dne.Maso zprudka opečeme na másle, aby se zatáhlo, vrátíme do pekáčku se zeleninou a dáme péct, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka.Vývaru by mělo být v pekáčku hodně, aby nám stačil na omáčku a nemuselo se přidávat. (Chyběla by tam vůně zeleniny a koření)Až je maso měkké, dáme ho stranou a nalijeme přes cedník šťávu do kastrůlku. Ze zeleniny vybereme koření a propasírujeme do kastrůlku s vývarem.To, co se nepodaří propasírovat (cibule, špek) rozmixujeme.Povaříme, přidáme zakysanou smetanu, šlehačku, zamícháme a podle potřeby dochutíme.
Příloha :
knedlík
Svíčková, Hovězí svíčková s květákem a brokolicí, Výborná pomazánka z tofu sýra rychlá, Výborná kvasnicová pomazánka, Normální svíčková od taty