Kynuté vdolky

Potřebujeme:

200 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, 1 kopcovitá lžíce moučkového cukru, 1 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla, másla nebo ztuženého tuku, půl lžičky soli, 1-2 žloutky, 5 dc l mléka, sníh z 1 - 2 bílků, 100-150 g oleje na smažení

Jak na to:

Těsto připravíme v porcelánovém nebo smaltovaném hrnku kvedlačky nebo drátěnou metličkou. Trochu teplého mléka dáme do hrnku, přidáme rozdrobené droždí, trochu cukru a mouky a necháme na teplém místě vykynout. Pak přidáme rozpuštěný tuk, sůl, žloutky, ostatní mouku, cukr a mléko. Těsto dobře vymícháme a přidáme tuhý sníh z bílků. Těsto musí být polotekuté. Pokud je po zamíchání sněhu husté, přidáme ještě trochu teplého mléka nebo vody. Těsto přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vykynout. Když ho je dvakrát tolik, malou naběračkou ho nabíráme a naléváme do vymazané a dobře rozehřáté vdolkové formy a po obou stranách pečeme. Upečené vdolky dáváme na plech, kterým máme v mírně teplé troubě, aby zůstali křupavé. Kdybychom je odkládali přikryté, změkly by a nebyly by takové chutné. V horké troubě by se zas vysušili a ztvrdly. Podáváme je s povidly nebo džemem.

Podobné recepty:

Kynuté těsto na buchty, vdolky a koláče, Falešné vdolky, Vdolky z jogurtu, Rychlé vdolky, Vdolky