Velikonoční koláč

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky, 220 g másla nebo margarínu, 220 g moučkového cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 0,4 l vlažného mléka, nastrouhanou kůru z citronu chemicky neošetřeného, ​​1 / 2 balíčku vanilkového cukru, trochu rumu, 10 g soli , 100 g rozinek, 70 g oloupaných mandlí, 1 vejce, tuk, olej nebo sádlo na vymazání plechu

Jak na to:

Z trochy mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a se žloutky, postupně přidáváme prosátou mouku, mléko, ve kterém jsme rozmíchali sůl (mléko přiléváme pomalu, podle hustoty těsta), rum, vanilkový cukr a trochu nastrouhané citronové kůry. Vařečkou vymícháme těsto, které pak přendáme na pomoučněný vál. Přidáváme do něj mouku a vypracováváme rukama tak, aby se nelepilo na desku (těsto má být poměrně tuhé). Nakonec dáme rozinky a část nakrájených mandlí, vložíme zpět do mísy a necháme na teplém místě nakynout. Když těsto zvětší dvakrát svůj objem, znovu ho přeložíme na vál, rozdělíme na dvě části a vytvarujeme dva bochníky, které přendáme na vymazaný plech a dáme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými pokrájenými mandlemi, ostrým nožem uděláme do středu kříž a upečeme ve vyhřáté troubě. Bochníky pečeme pomalu asi 45 minut až hodinu. Velikonoční koláč můžeme upéct i z poloviční dávky.

Podobné recepty:

Velikonoční hrudka, Velikonoční nádivka, Kynutý koláč bez kynutí, Velikonoční beránek z piškotového těsta, Koláč müsli