Krocan s mandlovou nádivkou

6.10.2011
Potřebujeme:

1 krocan cca 3 kg, 75 g másla, sladkou papriku, 1 citron
Náplň: 50 g prorostlé slaniny, 2 nakrájené cibule, svazek petržele, pokrájenou krůtí játra, 4 plátky na kostičky nakrájeného toastového chleba (nebo jiné bílé pečivo), 100 g sekaných mandlí, 50 g rozinek, 1 větší jablko (bez slupky a jader), 1 / 3 šálku mléka, 2 vajíčka, tymián, rozmarýn (nebo lžičku majoránky namísto obou koření), trochu soli

Jak na to:

Krocana omyjeme, osušíme, zvenku i zevnitř opepříme a osolíme. Naplníme připravenou nádivkou, zbytek nádivky můžeme vložit pod kůži nebo do krku. Otvor zašijeme, položíme na plech, pomažeme citronovou šťávou a paprikou rozpuštěnou v másle. Zakryjeme alobalem, pečeme v troubě při teplotě 170 ° cca 3 hod.. Posledních 45 min. alobal odkryjeme a položíme na plech vydlabané jablka (i se slupkou), do otvoru vložíme pikantní ovocnou omáčku nebo brusinkový kompot. Vhodné je podávat s dušenou červeným zelím a bramborovým-krupicovým knedlíkem (tehdy nedáváme jablka).
Náplň: přerostlou slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme. Přidáme 2 nakrájené cibule, svazek petržele, pokrájenou krůtí játra a osmažíme. 4 plátky na kostičky nakrájeného toastového chleba opražíme a spolu se 100 g sekaných mandlí, 50 g rozinek, 1 větším jablkem nakrájeným na kostky přidáme k základu. Přidáme 1 / 3 šálku mléka, 2 vajíčka, tymián, rozmarýn a trochu soli.

Podobné recepty:

Pečený krocan se zelím, Medailonky s mandlovou omáčkou, Pečený plněný krocan, Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovým salátem, Čarodějkine prsty