Velehory

7.11.2011
Potřebujeme:

6 vajec, 150 g hladké mouky, 250 ml vody, 125 g sádla nebo ztuženého tuku, sůl, čokoládovou polevu
Náplň: 300 g krystalového cukru, 150 ml vody, 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 žloutky, 250 g Hery

Jak na to:

Tuk dáme do vlažné vody, přidáme špetku soli a vaříme, dokud se nerozpustí. Do vroucího postupně přidáváme mouku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Do vlažné masy po jednom vmícháme vejce, vyšleháme, těsto rozdělíme na polovinu a na vymaštěném plechu pečeme v horké troubě 10 minut (těsto se zvlní).
Připravíme nádivku: Cukr zkaramelizujeme, zalijeme vodou a rozmícháme. Přilijeme mléko se Zlatým klasem a žloutky a uvaříme hustou kaši. Do vychladlé zapracujeme Heru. Náplň natřeme na jeden plát a zakryjeme do druhým tak, aby velehory byly navrchu. Celý koláč pokapeme čokoládovou polevou a dáme do lednice ztuhnout.

Podobné recepty:

Karamelové velehory