Brokolicový (zeleninový) koláč

Potřebujeme:

375 g mouky, 1 balení droždí, 4 lžíce olivového oleje, sůl, 500 g brokolice, 200 g oravské slaniny, 500 g mrkve, 2 kusy fenyklu, 1 pórek, 1 kedluben, 400 g mléka, 200 g kořeněného taveného sýra, 6 vajec , mletý bílý pepř, muškátový oříšek, tuk a mouku do formy, 100 g strouhaného sýra

Jak na to:

Do misky prosejeme mouku a droždí. Přidáme 2 dcl vlažné vody, olej a 1,5 lžičky soli a vymícháme hladké těsto. Zakryjeme a necháme asi 30 minut kynout.
Zatím nakrájíme slaninu na malé kostičky, rozpálíme v rendlíku a odstavíme. Očištěnou mrkev a nakrájíme na plátky. Brokolici rozdělíme na růžičky a odstraníme listy. Stopku růžiček oloupeme a vše umyjeme.
Fenykl zbavíme dřevnatých a seschlých částí, hlavičky omyjeme a nakrájíme na plátky. Pórek zbavíme zvadlých listů, nakrájíme na kolečka a propereme.
Oloupeme kedluben a nakrájíme ho na kolečka a tak rozčtvrtíme. Zeleninu spaříme v dostatečném množství vody, poté prudce zchladíme a necháme okapat.
Ohřejeme mléko, rozpustíme v něm tavený sýr a zchladíme až bude směs vlažná. Přidáme slaninu a vejce, vše promícháme a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těsto znovu promícháme.
Plech lehce vymastíme a posypeme ho moukou, vyválíme na něm těsto, okraje vytáhneme. Na těsto dáme připravenou zeleninu a přelijeme mléčnou směsí. Plech zakryjeme alobalem.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 C asi 45 minut, odstraníme alobal a koláč posypeme strouhaným sýrem.

Podobné recepty:

Brokolicový (zeleninový) koláč, Zeleninový džus s paprikou, Brokolicový krém pro batolata, Brokolicový krém s krevetami a pečenými mandlemi, Brokolicový salát s drůbežím šunkou