Kávový závin

9.12.2011
Potřebujeme:

5 žloutků, 100 g moučkového cukru, 1 / 2 balíčku vanilkového cukru, 80 g hrubé mouky, 1 lžičku kypřícího prášku, 50 g ořechů, sníh z 5 bílků
Náplň: 300 ml mléka, 2 lžíce zrnkové kávy, 3 žloutky, 1 / 2 balíčku vanilkového cukru, 2 lžíce hladké mouky, 200 g másla, 240 g moučkového cukru

Jak na to:

Žloutky utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a postupně přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku smíchanou s kypřícím práškem a s mletými ořechy.
Nádivku si připravíme tak, že do části vroucího mléka zamícháme umletou kávu, přivedeme do varu, odstavíme a necháme asi 5 minut stát. Pak bílou kávu přecedíme a doplníme mlékem do 300 ml. Mouku vymícháme s malým množstvím studené bílé kávy, přidáme žloutky, vanilkový cukr a zbytek kávy.
Nad párou za stálého míchání uvaříme hustý krém, který necháme vychladnout a občas ho promícháme.
Máslo nebo rostlinný tuk utřeme do pěny, přidáme cukr a v malých množstvích vychladlý krém a vše dobře vymícháme.
Těsto rozetřeme na menší plech, který jsme vyložili papírem na pečení a rychle upečeme, aby se těsto nevysušilo. Potom ho vyklopíme na mokrý ubrousek, oddělíme od papíru a stočíme. Po vychladnutí jej opět roztočíme a natřeme nádivkou a znovu zavineme.

Podobné recepty:

Závin z listového těsta s hlívou, Zelný závin, Jablkový závin s marcipánem, Jablkový závin s marcipánem, Jablkový závin