Šťavnatý jablkový koláč

250 g polohrubé mouky, 125 g tuku na pečení (například Hera), 60 g moučkového cukru, 1 lžičku skořice, 1,3 kg jablek, 1 citrón, 4 vejce, 100 g krystalového cukru, 2,5 dcl zakysané smetany, 2 dcl smetany, 50 g mandlových lupínků
Jak na to:Mouku prohněteme s tukem, moučkovým cukrem, skořicí a jedním vejcem. Dobře vymíchání těstem vysteleme formu - dno i boční strany a odložíme na 30 minut do chladničky.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a překrojíme na poloviny. Pokapeme je vodou rozmíchanou s citronovou šťávou.
Jablka postupně nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a ukládáme je nahusto do formy s těstem.
3 vejce utřeme se smetanou, šlehačkovou smetanou a krystalovým cukrem. Zálivku nalijeme na jablka. Pečeme při teplotě 160 až 170 stupňů asi 40 minut. Upečený koláč posypeme mandlovými lupínky.
Jablkové šupinky, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč, Jablkový koláč