Máslová vánočka

Potřebujeme:

Kvásek: 20 g droždí, lžičku kryst.cukru, 125 ml mléka
Těsto: 500 g polohrubé mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 2 žloutky, 70 g sekaných mandlí, 70 g rozinek, 100 až 150 ml mléka, sůl , vejce na potření, lžičku oleje + na vymazání plechu

Jak na to:

Z droždí, vlažného mléka a cukru si připravíme kvásek. Těsto si připravíme tak, že do prosáté mouky dáme vykynutý kvásek, máslo, cukr, žloutky, špetku soli, mandle, rozinky a podle potřeby mléko. Vše dobře zpracujeme na vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, z nichž upleteme vánočku. Přeložíme ji na vymazaný plech a necháme ještě vykynout. Vejce vyšleháme s trochou oleje a potřeme jím vánočku. Ozdobíme mandlemi.

Podobné recepty:

Tvarohová vánočka, Vánočka, Cyklistická žemlovka, Harlekýn, Marcipán