Jablečník z křehkého těsta
300 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1 / 4 balíčku prášku do pečiva, 140 g másla nebo tuku, sůl, 1 žloutek, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 dcl mléka nebo smetany
Náplň: 750 g jablek, 100 g moučkového cukru, skořici, 100 g rozinek, 100 g ořechů, mléko na potření
Do hladké mouky přidáme prosátý cukr s práškem do pečiva, rozsekáme máslo nebo tuk, přidáme trošku soli, žloutek, vejce, vanilkový cukr a tolik smetany nebo vody, aby bylo těsto spojené a hladké. Potom ho rozdělíme na 2 díly a dáme do chladu.
Mezitím připravíme nádivku.
Potom těsto každé zvlášť rozválíme na 1 / 2 cm, na války přeneseme na plech. Posypeme nastrouhaným jablky smíchanými se skořicí a s cukrem. Cukru dáme podle kyselosti jablek.
Do náplně můžeme přidat i rozinky a nasekané ořechy. Jablka přikryjeme druhým dílem těsta, rozvalíme na velikost prvního těsta, kraje protlačíme, celý jablečník potřeme mlékem a upečeme.
Upečený posypeme vanilkovým cukrem, trochu vychladlý pokrájíme na čtvercové řezy.
Jablečník z křehkého těsta, Jablečník, Jablečník z kynutého těsta, Makový jablečník, Jablečník