Slaný koláč

Těsto: 250 g hladké mouky, 1 vejce, 2-2,5 dcl zakysanka, 50 g margarínu na pečení, 1 KL soli, 2 KL kypřicího prášku
Obloha: rajčata (čerstvé, pasírované, přetlak + kečup), fazolky (uvařená nebo konzervovaná), cibuli, mraženou zeleninu, Oravská slaninu, trochu klobásky
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Vymýcháme těsto necháme 20 minut odpočinout. Potom ho vyklopíme na dobře pomoučněný vál (těsto se lepí) a vytvarujeme do bochánků, který lze přenést na plech vyložený papírem na pečení a rozmačkáme na placku (tloušťka cca 1 cm).
Obloha: pasírované rajčata, kečup + uvařená fazolka. Na fazolky můžeme dát vrstvu zeleniny dle chuti. Na to poklademe cibuli, slaninu a trošku klobásky. Prolisovaný česnek můžeme přidat po upečení.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 C.
Slaný cuketový koláč, Cuketový slaný koláč, Slaný dýňový koláč, Slaný expresní koláč, Slaný expresní koláč