Jablka mezi těstem

Potřebujeme:

350 g polohrubé mouky, 80 g másla, 40 g moučkového cukru, 3 sáčky vanilkového cukru, 1 / 2 sáčku kypřícího prášku, citrónovou kůru, 1 dcl mléka, skořici, 1 vejce do těsta, 1 vejce na potření, 1 kg oloupaných a nahrubo nastrouhaný jablek, piškotovou strouhanku (nastrouhané dětské piškoty)

Jak na to:

Z mouky, másla, cukru, vanilkového cukru, kypřícího prášku, citronové kůry, mléka a vejce vypracujeme na desce hladké těsto. Když se lepí, přidáme mouku.
Těsto rozdělíme na 2 poloviny, každou rozválíme na tloušťku 3 mm. Rozválené těsto položíme pomocí válečku, na suchý plech. Navrstvíme jablka (i se šťávou), posypeme 2 baleními vanilkového cukru, skořicí a piškotové strouhankou.
Položíme druhé těsto, zatlačíme okraje, navrchu natřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou.
Pečeme při 180 stupních asi 15 minut, dokud není povrch zlatavý. Upečený koláč necháme vychladnout a asi dvě hodiny odstát, aby těsto od jablek navlhlo.

Podobné recepty:

Šťavnatý jablkový koláč, Štrudl, Sypaný jablečník, Hhraběnčin štrůdl, Muffiny s jablkem a skořicí