Krůtí řízky s rokfortovou omáčkou

30.12.2011
Potřebujeme:

4 krůtí řízky, 200 g mrkve, 200 g brokolice, 2 cibule, 2 lžíce másla, 200 ml zeleninového vývaru, 50 ml bílého vína, 125 ml zakysané smetany, 125 ml smetany ke šlehání, 150 g rokfóru, 1 / 2 svazku pažitky, bazalky a petrželky, mletý bílý pepř, sůl, 2 lžíce oleje

Jak na to:

Mrkev omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky, brokolici rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme lžíci másla, na níž zpěníme 1 nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou mrkev a brokolici, podlijeme trochou vody a osolíme. Dusíme asi 7-10 minut.

Omáčka: Druhou cibuli zpěníme na lžíci másla. Přilijeme zeleninový vývar, bílé víno, zakysanou smetanu a smetanu na šlehání. Krátce, ale prudce povaříme.
Rokfort nastrouháme na hrubší nudličky, přidáme do omáčky a mícháme, až se sýr rozpustí. Bylinky omyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat, na jemno nasekáme a přimícháme do omáčky.
Omáčku ochutíme solí a mletým bílým pepřem. Už nevaříme.
Krůtí řízky omyjeme, osušíme a okořeníme. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a řízky z každé strany 4-6 minuty prudce opékáme. Nakonec je osolíme.
Řízky přeložíme na nahřáté talíře, přelijeme rokfortovou omáčkou a servírujeme s dušenou mrkví a brokolicí. Jako přílohu podáváme dušenou rýži.

Podobné recepty:

Krutí řízky se žampionovou omáčkou pro pravé gurmány, Krůtí prsa s rokfortovou omáčkou, Krůtí řízky s broskvovým karamelem, Krůtí řízky s broskvovým karamelem, Krůtí prsa s broskví