Sachr dort

140 g másla, 140 g čokolády, 140 g moučkového cukru, 6 vajec, 120 g hladké mouky, višňový nebo rybízová marmeláda, máslo na vymazání formy, mouku
Poleva: 100 g jemného krystalového cukru, 20 g kakaa, 50 g másla
Máslo utřeme s nahřátým kousky čokolády a postupně přidáme žloutky. Důkladně utřeme do pěny. Ze 6 bílků vyšleháme na tuhý sníh. Bílky vmícháme do žloutkové směsi a postupně přimícháme mouku.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě při teplotě 180 ° C asi hodinu. Vyjmeme a necháme vychladnout. Potřeme marmeládou a polijeme plevy. Dáme ztuhnout, ale ne do chladničky.
Poleva: Máslo důkladně utřeme s kakaem, cukr uvaříme na nitku a přidáme do hmoty. Ihned polijeme.
Cukr uvařený na nitku: Cukr dáme do kastrolku s troškou! vody a uvaříme na hustou hmotu-jako med. Stále mícháme, dokud nebude táhnout. Nesmí kapat nebo trhat (kdybychom do kastrolku nedali trošku vody, vznikl by karamel).
Sachr dort, Sachr dort, Dort sachr po domácky, Sachr koláč, Sachr dort