Švédské masové kuličky s omáčkou
23.1.2012

500 g mletého masa (směs hovězí, vepřové), česnek, sůl, pepř, hladké mouky na obalování, olej
Omáčka: 2 lžičky másla, 1 lžíce hladké mouky, 2,5 dcl hovězího vývaru, 2,5 dcl mléka, muškátový oříšek, 4 Čl sójové omáčky, koření
Ze surovin vypracujeme kuličky, ve více oleji je opečeme asi 10 min a vybereme na ubrousek. Na máslo přidáme mouku, zalijeme vývarem a mlékem a uvaříme omáčku. Ochutíme muškátovým oříškem a sójovou omáčkou.
Do omáčky dáme kulky a ještě 10 min povaříme. Podáváme ze bramborami a brusinkovým povidly nebo kompotem.
Čertové kuličky, Masové kuličky s kysaným zelím, Zelí s masovými kuličkami, Masové kuličky v rajčatové omáčce, Italské masové kuličky s paprikovou omáčkou