Šípkový čaj

Potřebujeme:

různé odrůdy šipek

Jak na to:

Šipky sbíráme červené a tvrdé. Šipky pořádně omyjeme ve studené vodě. Z obou stran šipky odřízneme stonky, a pak z nich vybereme všechny zrnka a chloupky, které vymyjeme vodou (při vybírání chloupků je vhodné používat gumové chirurgické rukavice, předejdete tak podráždění pokožky).
Očištěné a zbavené chloupků a zrnek pořádně vymyjte a vysušte na čisté utěrce. Sušení trvá několik dní, přibližně 8 dní. Sušení můžete urychlit, pokud dáte šipky do mírně teplé trouby na pár hodin. Když jsou úplně suché, podrťte je.
Po podrcení je na hustém sítku prosejte.
Čaj uděláme tak, že do čajníku dáme 3 čajové lžičky drcených šípků a zalijeme je teplou, ne vařící vodou! Necháme do druhého dne vyluhovat. Čaj necháme vyluhovat několik hodin - nejlépe přes noc.

Podobné recepty:

Čaj s mlékem, Léčivý čaj na posílení žaludku a vypuzení větrů, Ledový čaj, Tofu bramborové placky, Čaj na vzbuzení chuti k jídlu