Alsasky koláč

17.10.2012
Potřebujeme:

Těsto: 150 g hladké mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 40 g moučkového cukru, špetku soli, 1 lžičku vanil.cukru, 75 g tvarohu, 2 PL mléka, 3 PL oleje
Obložení: 1 kg jablek, 2 PL citr.kury, 100 g kryst.cukru, 3 vejce, 125 ml šlehačky, 1 PL moučkového cukru

Jak na to:

Mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr smícháme, vysypeme na pracovní desku a uprostřed vyhloubíme jamku. Do ní dáme tvaroh, olej, mléko, vanil.cukr a vše spolu zpracujeme na těsto.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na kruh a přeneseme do formy. Troubu vyhřejeme na 180 C. Jablka očistíme, překrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřince, na oblé straně po délce jemně několikrát nakrojíme a pokapeme citr.šťávou. Připravené jablka poklademe oblou stranou nahoru na těsto.
Vejce, cukr a smetanu dáme do mísy a utřeme. Vejčité směs nalijeme na těsto s jablky, formou jemně pohybem, aby se směs rovnoměrně rozložila. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 min. Hotový koláč po upečení posypeme kryst.cukrem.

Podobné recepty:

Kynutý koláč bez kynutí, Koláč müsli, Jablkový koláč, Rychlý koláč z jablek, Mražený koláč